Hebb duo

Hebb Duo – Izhar Elias (gitaar) en Sergey Arseniev (viool)

Viool en gitaar, twee snaarinstrumenten met elk een rijke geschiedenis en een breed repertoire. Ze ontmoeten elkaar maar zelden en dan meestal in sonates van Paganini, waarin de gitaar de viool begeleidt. In het programma van Izhar Elias en Sergey Arseniev zijn de viool en de gitaar elkaars gelijken. De titel van het programma Prikkeloverdracht, naar een werk van Chiel Meijering, staat voor het overbrengen van muzikale ‘prikkels’. Van de viool naar de gitaar en andersom. Zo ontstaat een wisselwerking waarvan het publiek de intieme getuige is. De gespeelde werken zijn van Débussy, Francaix en Schubert, gecombineerd met enkele eigentijdse composities, waaronder de compositie van Meijering.

 

Izhar Elias (Amsterdam, 1977) is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment, bekend om zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering. In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs.  Izhar trad in 2016 op voor koning Willem-Alexander tijdens het Koningsdagconcert. In april 2017 verscheen zijn tiende cd Guitar Vibes, opgenomen met het Nederlands Kamerorkest en Matangi Quartet.

 

Sergey Arseniev (Sint-Petersburg, 1982) is eerste violist in het Nederlands Kamerorkest. Sergey heeft een grote openheid voor nieuwe ideeën en muzikale invloeden. Hij speelt graag kamermuziek, liefst in bijzondere bezettingen. Het gaat hem om de communicatie met het publiek, dat hij een unieke muziekervaring wil geven. Sergey bespeelt een instrument uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, een viool, gebouwd door Joseph Gagliano (Napels, 1758).

 

Het Hebb Duo is genoemd naar neurowetenschapper Donald Hebb, die  in 1949 met een opzienbarende theorie kwam: Als de ene zenuwcel de andere zenuwcel dicht genoeg nadert om deze te prikkelen en als dit vaak genoeg gebeurt, komt een proces op gang dat ervoor zorgt beide cellen elkaar kennen en een netwerk vormen. In dit soort netwerken liggen herinneringen, kennis en ervaringen opgeslagen. Dit kunnen expliciete herinneringen zijn aan je oma of motorische vaardigheden als lopen en fietsen, maar ook zintuiglijke herinneringen, zoals muziek.

 

Wij stellen graag in overleg met u een passend programma samen uit de volgende repertoirelijst:

  1. Schubert, Sonate Arpeggione
  2. Debussy, Claire de Lune
  3. Rautavaara, Sonata
  4. Meijering, Prikkeloverdracht
  5. Francaix – Sonata
  6. Koshkin, Sonata